Kuinka osteopaatti voi auttaa tukemaan hyvinvointia?

Kaunis nainen

Tamperelainen osteopaatti hoitaa potilasta käsillään. Osteopatia on hyvin monipuolinen, mutta lempeä ja turvallinen hoitomuoto erilaisten kehon kiputilojen ja toiminnallisten häiriöiden hoitoon. Osteopaatti tarkastelee kehoa kokonaisuutena, joten hoidolla voidaan myös poistaa syyt kipujen tai toimintahäiriöiden takana. Tavoite on optimoida asiakkaan kehon toimintaa ja tukea tämän hyvinvointia kaikin mahdollisin tavoin. Koska osteopaatti valitsee hoitomuodot yksilöllisesti, sopii osteopatia niin vauvojen, pikkulasten, raskaana olevien naisten kuin ikäihmistenkin hyvinvoinnin tueksi.

Millaisissa tilanteissa osteopatia auttaa?

Kauneus ja hyvinvointi kumpuavat sisältäpäin. Hyvinvoivan ihmisen keho on luonnollisessa tilassa, eli tasapainossa. Tasapainon häiriintyminen johtaa huonoon oloon, kipuihin ja toiminnallisiin ongelmiin. Tasapainon häiriintymisen takana saattaa olla vamma, sairaus tai esimerkiksi työperäinen stressi. Osteopaatti etsii ja poistaa ne esteet, mitkä estävät kehoa olemasta tasapainossa. Vaivan aiheuttaja voi olla jossain aivan muualla, kuin missä se ilmenee. Niska- tai selkäkivun tai esimerkiksi kuukautiskipujen takana voikin olla ongelma tuki- ja liikuntaelimistössä, autonomisessa hermostossa, nestekierrossa ja lisääntymiselimistössä.

Osteopatia ei missään tapauksessa sulje pois modernia lääketiedettä, vaan toimii sen kanssa rinnakkain. Lääkäri saattaa antaa lähetteen osteopaatille – esimerkiksi silloin, jos kyseessä on nivelten toiminnallinen häiriö. Tyypillisiä syitä lähteä osteopaatin vastaanotolle ovat alaselkävaivat, rannevaivat ja päänsärky sekä niska-hartiaseudun jäykkyys. Osteopaatti voi hoitaa muun muassa kipuja ja kramppeja, jäykkyyttä ja turvotusta, hermopinteitä ja urheiluvammoja sekä toiminnallisia vatsavaivoja. Osteopaatti auttaa leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa, mutta osteopaatilta löytyy apu myös moniin hengitykseen liittyviin oireisiin. Osteopaattiset hoidot auttavat myös stressin, unettomuuden, masennuksen ja väsymyksen hoidossa. 

Osteopaatti tukee naisten hyvinvointia

Kaunis nainen

Osteopaatit osaavat hoitaa sekä miehiä että naisia, mutta naiset saavat osteopaatilta apua erityisesti kuukautisiin liittyviin ongelmiin sekä raskausajan kipuihin ja pahoinvointiin. Esimerkiksi kuukautiskipujen takana saattaa olla alaselkäkipu. Kipu alaselässä aiheuttaa lihasjännitystä, mikä häiritsee lantion ja vatsan nestekiertoa, ja näin kuukautisten aikaan saattaa esiintyä normaalia kovempaa kipua. Alaselkäkipu saattaa aiheuttaa myös vatsavaivoja ja turvotusta, mitkä lisäävät kuona-aineiden määrää kehossa. Näin ollen naisella saattaa esiintyä myös päänsärkyä sekä niska-hartiaseudun kireyttä. Kokenut osteopaatti pystyy tunnistamaan käsillään, johtuuko päänsärky tai kuukautiskipu alaselästä. 

Työpaikan vaihto, lapsen saaminen ja muut elämänmuutokset voivat naisen hormonaalisen tasapainon heilahduksen, ja se saattaa näkyä painonvaihteluna, väsymyksenä, nestekierron ongelmina, lisääntyneinä kiputiloina tai esimerkiksi finnien syntymisenä. Osteopatia auttaa tasapainottamaan kehon toimintaa, jolloin oireet helpottavat. 

Osteopatiasta on apua myös koko raskauden ajan. Raskausaikaan saattaa liittyä pahoinvointia, liitos- ynnä muita kipuja sekä turvotusta. Osteopaattinen hoito parantaa odottavan äidin kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja auttaa tämän kehoa valmistautumaan tulevaan synnytykseen. Lempeät ja yksilöllisesti suunnitellut hoidot sopivat aina raskauden viime metreille saakka.

Osteopatiasta apu myös masennukseen

Vaikka osteopatiaa pidetään kivunhoitomuotona, auttaa rentouttava ja lihasjännitystä vähentävä osteopatia myös stressiin, unettomuuteen ja masennukseen. Masennusta sairastaa noin 10–15 prosenttia aikuisista, ja noin 2 prosenttia alakouluikäisistä. Alle kouluikäisistä masennusta sairastaa noin 0,5–1 prosenttia – jopa pienillä vauvoilla on todettu masennusoireita. 

Masennusta hoidetaan muun muassa psykoterapialla ja lääkityksellä, mutta apua löytyy myös osteopatiasta. Masennuksen oireita ovat muun muassa univaikeudet, hermostollinen yli- tai aliaktiivisuus, sydämen tykytykset sekä hengitysvaikeudet. Masennus saattaa aiheuttaa myös toiminnallisia sisäelinten ongelmia, kuten jännitysvatsaoireilua. Osteopaatti voi hoitaa kaikkia edellä mainittuja oireita, ja kun oireet lievenevät, vähentää se kehon ja mielen kuormittumista. Kuormituksen väheneminen edistää masentuneen kokonaisvaltaista kuntoutumista.

Osteopaattiset hoitomenetelmät tasapainottavat autonomisen hermoston toimintaa, ja osteopaatti osaa auttaa asiakasta opettelemaan parempia hengitystekniikoita. Manuaaliset hoidot saavat jännittyneen kehon rentoutumaan, mikä vilkastuttaa verenkiertoa ja perusaineenvaihduntaa. Samalla henkilön lihaksisto rentoutuu, mikä lievittää fyysisiä oireita.

Osteopaattisi osaa hoitaa sinua, vaikka sinulla ei olisikaan diagnosoitua masennusta. Hyvä osteopaatti on myös hyvä kuuntelija, ja hän osaa tarvittaessa auttaa sinua oikeanlaisen ammattilaisen löytämisessä, jotta saisit ongelmiisi apua myös terapiasta ja/tai lääkityksestä. Osteopaatti osaa antaa hengitysharjoitteiden lisäksi myös mielikuvaharjoitteita ja rentoutusharjoituksia, joiden avulla voit itse vähentää kokonaiskuormittuneisuuttasi. Rauhallinen hengittäminen ja säännölliset rentoutusharjoitukset vievät jo pitkälle. Jos kyse on tilapäisestä stressistä ja huonosta olosta, ei välttämättä tarvitse terapiaa tai lääkitystä, kunhan oppii hengittämään syvään ja rentoutumaan, lepäämään sekä nukkumaan tarpeeksi paljon.