Kosmetologia ja kauneus

Kaunis nainen

Kosmetologia on oppi kauneuden säilyttämisestä ja kohentamisesta. Kosmetologiaan erikoistunutta ammattilaista kutsutaan kosmetologiksi. Kosmetologit ehostavat asiakkaita, hoitavat näiden ihoa, myyvät kosmetiikkatuotteita ja opastavat kauneudenhoitoasioissa. Kosmetologeja työskentelee esimerkiksi kauneushoitoloissa, kylpylöissä, teattereissa ja kosmetiikkamyymälöissä.

Kosmetologi voi erikoistua manikyyreihin, ehostukseen tai kosmetiikan myyntiin ja markkinointiin.selvennä. Kosmetologit hoitavat ihmiskehon suurinta elintä eli ihoa. Huomioitavaa onkin, että kosmetologi opiskelee ihoon liittyviä oppiaineita enemmän kuin sairaanhoitaja. Kosmetologeja koulutetaan ammattioppilaitoksissa.

Vuonna 1938 perustetussa Suomen Kosmetologien Yhdistyksessä on noin 3 200 jäsentä, joista noin 1 100 toimii hoitolayrittäjinä.

Hiusmuotoilija

Hiusmuotoilija erikoistuu hiusten leikkuuseen, kemialliseen käsittelyyn (keinotekoiset lisäosat, kiharrukset, aallotukset) ja värjäyksiin. Hiusmuotoilija voi lisätä hiusten vahvennuksia ja tekotukkaa. Hiusmuotoilija voi myös pestä ja parantaa tukkaa erilaisin menetelmin, vaikka se ei ole aina tarpeen. Jotkut hiusmuotoilijat voivat antaa suosituksia peruukin käyttöön ja tukkalaitteisiin.

Hiusmuotoilija nimitystä käytetään henkilöstä, joka on hankkinut peruskoulutuksen yksityisestä alan koulusta. Parturi-kampaaja titteliä voivat käyttää kunnallisista ammattioppilaitoksista valmistuneet henkilöt. Parturi-kampaajan on mahdollista suorittaa hiusalan erikoisammattitutkinto (ent. parturi/kampaajamestari), kauneudenhoitoalan ammattikorkeakoulututkinto (estenomi) ja ammatillinen opettajakorkeakoulu (ammatinopettaja).

Elektrologi

Elektrologi tarjoaa hiusten ja karvojen poistoa elektrolyysillä. Elektrolyysissä karva tuhotaan johtamalla sähkövirtaa ohuella neulalla karvatuppeen, jolloin karvan kasvu yleensä loppuu kyseisestä kohdasta. Viime aikoina? kosmetologit ovat laajentaneet palveluitaan parturi-kampaajien palveluiden puolelle, esimerkiksi tarjoamalla miehille parranajoa.

Lue lisää: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kosmetologia

Kauneus

Kaunis nainen

Kauneus on ominaisuus, jonka toteaminen tuottaa tarkastelijassa voimakasta esteettistä mielihyvää. Kauneutta tutkiva tieteenala on nimeltään estetiikka. Kauneus on yksilökohtainen kokemus ja kauneuskäsitykset vaihtelevat ajallisesti, mutta tietyt piirteet esimerkiksi ihmiskasvoissa tai luonnonympäristöissä ovat kauniita useimpien ihmisten mielestä kaikissa kulttuureissa.

Ihmisen kauneus

Kauneuskäsitysten historia

Eri kulttuurien kauneuskäsitys on saattanut vaihdella laajasti. Nykyinen miesihanne on peräisin antiikin Rooman taiteesta, jossa pitkät, lihaksikkaat, jykevärakenteiset ja tasasuhtaiset miehet hallitsivat.

Naisten kauneusihanteet ovat muuttuneet jyrkemmin. 1800-luvulla aatelisten kauneusihanne oli riutuva, kalpea, laiha ja pienirintainen nainen vastakohtana pulskalle ja päivettyneelle maalaistytölle. Kenties tästä syystä ranskalainen kauneusihanne suosii edelleen pienirintaisia naisia, kun taas yhdysvaltalainen kauneusihanne suosii rintojen suurentamista jopa leikkauksilla. Hoikka vyötärö kauneusihanteena ei sen sijaan ole nykyajan keksintö, vaan se on ollut kauneusihanteena eri puolella maailmaa jo pitkään. Siitä on kirjallisia viitteitä länsimaista 1500–1700-luvulta, Kiinasta 400–600-luvulta ja Intiasta 100–300-luvulta.

Kauneusihanteet eri kulttuureissa

Kauneusihanteet vaihtelevat nykyisinkin eri puolilla maailmaa. Maissa joissa ruoasta on usein pulaa ja nälänhätää voi esiintyä, lihava naistyyppi on usein kauneusihanne. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Afrikan Mauritania ja Nigeria. Itä-Aasiassa arvostetaan erityisesti virheetöntä ihoa, ja kaikenlaiset ihonhoitotuotteet ja -hoidot ovat hyvin suosittuja. Kauniin ihon tavoittelu kuuluu oleellisesti myös miesten kauneudenhoitoon esimerkiksi Etelä-Koreassa. Maissa joissa etenkin ulkotyötä tekevillä ihmisillä on tumma iho voimakkaan auringonvalon seurauksena, vaaleaa ihoa pidetään kauniina. Esimerkiksi Intiassa käytetäänkin paljon ihonvalkaisutuotteita.

Silmien merkitys on korostunut islamilaisten kulttuurien kauneuskäsityksissä, sillä naiset peittävät usein päänsä osittain tai lähes kokonaan hunnulla.

Kasvojen kauneus

Kasvojen kauneus on yksilön kannalta merkittävä asia, sillä kasvot ovat yleensä ensimmäinen asia joka ihmisestä tavattaessa huomioidaan, ja se vaikuttaa siihen, miten häneen suhtaudutaan. Käsitys siitä, millaiset kauniit kasvot ovat, on melko samankaltainen eri puolilla maailmaa; jo kuusikuukautiset vauvat katselevat mieluiten samanlaisia kasvoja kuin aikuiset.

Evoluutiopsykologisen näkemyksen mukaan kasvot heijastavat yksilön terveydentilaa, geenejä ja luonnetta. Kasvojen kauneus on osoitus näiden pariutumisen kannalta tärkeiden ominaisuuksien edullisesta esiintymisestä: ihmiset ovat evoluution myötä jalostuneet arvostamaan kasvonpiirteitä, jotka kertovat yksilön soveltuvuudesta suvunjatkamiseen.

Ihmiset pitävät symmetrisiä kasvoja kauniimpina kuin epäsymmetrisiä. Evoluutiopsykologian mukaan tämän arvostuksen aiheuttaa se, että symmetrisen ihmisen terveys ja geenit ovat yleensä paremmat kuin epäsymmetrisen.

Toinen kauneuteen vaikuttava piirre on keskimääräisyys. Ihmiset joilla on keskimääräiset kasvonpiirteet kantavat geeneissään muita epätodennäköisemmin haitallisia mutaatioita, ja heillä esiintyy enemmän heterotsygoottisuutta, mikä on hyödyllistä tautien vastustuskyvyn kannalta. Keskimääräisten kasvojen arvostuksen on arvioitu johtuvan myös siitä, että prototyyppisinä ne on helpompi käsitellä aivoissa kuin epätavalliset kasvot.

Miehekkäät ja naiselliset kasvot koetaan myös kauniiksi. Mieskasvojen ja naiskasvojen ihanteet poikkeavat toisistaan hormonaalisista syistä. Miesten kasvoissa kauniiksi mielletään tutkimusten mukaan sellaiset piirteet, jotka kertovat korkeasta testosteronitasosta, ja naisilla kauniiksi mielletään korkeasta estrogeenitasosta kertovat piirteet. Kokeeseen osallistuneiden naisten mielestä puoleensavetävällä miehellä on yleensä melko ulkonevat poskipäät ja kulmakarvojen harjanne, sekä suhteellisen pitkä kasvojen alaosa. Naisten kasvoissa kauniita piirteitä ovat nuorekkuus, suuret silmät, pieni nenä, sileä iho, erottuvat poskipäät ja korkea otsa. Naiset suosivat miehekkäitä mieskasvoja etenkin sinä aikana kuukautiskiertoa jolloin raskaaksi tulemisen todennäköisyys on suurin. Miehille naiskasvojen kauneudella on yleensä suurempi merkitys kuin miesten kasvoilla naisille. Miesten päätöksentekokyvyn on tutkimuksissa havaittu heikentyneen kun heille näytetään kauniita naiskasvoja. Sukupuolihormonien korkean tason näkyminen kasvoista kertoo tutkijoiden mukaan vahvasta vastustuskyvystä, sillä sellainen yksilö on vahvalla terveydellään korvannut korkeasta hormonitasosta aiheutuneen vastustuskyvyn heikkenemisen.

Hymyn ja naisilla ehostuksen on tutkimuksissa havaittu lisäävän kasvojen viehättävyyttä huomattavasti. Toisaalta esimerkiksi unenpuute vähentää kasvojen kauneutta.

Lue lisää: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kauneus