Kauneusvinkit lyhythiuksisille

Kaunis nainen
Kaunis nainen

Lyhythiuksisuus ei ole este, vaan mahdollisuus. Suomalaisnaisilla on tyypillisesti kuivat, ohuet ja hauraat hiukset, mitkä pitää leikata lyhyiksi viimeistään keski-iässä. Lyhyet hiukset voivat olla erittäin seksikkäät ja viehättävät, joten kutrien katkomista ei kannata pelätä. Hyvin leikattu ja hyvinvoiva kuontalo on taatusti paremman näköinen kuin epätasainen, ohut ja kaksihaaraisia täynnä oleva keskipitkä tukka. 

Jos kuitenkin haluat pitkät hiukset esimerkiksi hääkampausta varten, voit aina ottaa avuksi hiustenpidennykset. Jos olet valmis sitoutumaan pitkään projektiin, voit leikkauttaa kuivat latvat pois ja alkaa kasvattaa tukkaa ihan tosissasi. Siihenkin löydät parhaat vinkit tästä artikkelista. 

Taitava kampaaja on kullanarvoinen

Olet oikea onnenpekka, jos olet löytänyt taitavan luottokampaajan. Taitava hiustenleikkaaja ja -muotoilija on niin lyhyen kuin pitkänkin tukan paras ystävä. Hyvä kampaaja osaa värjätä, leikata ja muotoilla tukkasi niin, että parhaat puolesi tulevat esiin. Uusi hiustyyli voi karistaa kasvoilta sekä kiloja että vuosia.

Hiljattain iltapäivälehdissä kerrottiin Kardashian-Jenner-sisarusparven äidistä Kris Jenneristä, joka kasvatti lyhyitä hiuksiaan sen verran, että sai nostettua ne päälaelle. Otsahiukset aseteltiin kehystämään kasvoja. Uusi kampaus vei yli 60-vuotiaan Krisin iästä ainakin 20 vuotta, ja sosiaalisessa mediassa häntä verrattiin jopa parikymppiseen tyttäreensä.

Pitkä otsatukka piristäisi monen ilmettä. Otsahiuksia voi käyttää kehystämään kaikenlaisia kasvoja, kunhan malli valitaan kasvojen muodon mukaan. Ikääntyville naisille sopivat usein kiehkuraiset ja melko pitkät otsahiukset. 

Tummiin hiuksiin saa lämpimän sävyisillä, esimerkiksi karamellin sävyisillä raidoilla eloisuutta ja nuorekkuutta. Raitoja, liukuvärjäyksiä ja muita kikkoja kannattaa kokeilla rohkeasti, jos kampaajasi niitä ehdottaa. 

Aloita hääkampaus puoli vuotta etukäteen

Jos et tahdo ottaa hiustenpidennyksiä, kannattaa tukan kasvattaminen aloittaa ainakin puoli vuotta ennen häitä tai muuta tilaisuutta, missä haluat pitää pidempää tukkaa vaativaa kampausta. Älä ota touhua liian vakavasti. Jos hiukset eivät kasvakaan toivottuun mittaan, voit aina turvautua hiustenpidennyksiin. Klipsien avulla kiinnitettävät hiustenpidennykset eivät pilaa tukkaasi, vaan ne ovat kuin mitä tahansa pinnejä tai hiusklipsejä. Kun juhlapäivä on ohi, irrotat pidennykset yksinkertaisesti avaamalla klipsit. 

Klipsipidennysten lisäksi on muun muassa teippipidennyksiä sekä kuumaliimapidennyksiä, mitkä kiinnitetään sulattamalla hiusten omaa proteiinia eli keratiinia. Tällaiset pidennykset pysyvät päässä pidempään. Jos tahdot pitkät hiukset yhdessä yössä, kysy kampaajaltasi, millaiset hiustenpidennykset sinulle kannattaa laittaa, ja kuinka usein ne on huollettava.

Näyttävän hääkampauksen tai muun juhlakampauksen voi tehdä myös aivan lyhyisiin hiuksiin. Osaava kampaaja keksii keinot – oli se sitten tupeeraamista, kihartamista tai vaikkapa näyttäviä kukkakoristeita.

Hiusten kasvattaminen vaatii aikaa ja vaivaa

Pitkien ja terveiden hiusten kasvattaminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Hiukset kasvavat noin pari senttiä kuukaudessa, joten periaatteessa vuoden mittainen kasvattaminen toisi ponnarille lisää pituutta noin 24 senttimetriä. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Kasvuvauhti on yksilöllinen, ja kuivat latvat pitää käydä säännöllisesti leikkauttamassa pois. Jos kuivia latvoja ei poisteta, syntyy kaksihaaraisia ja hiukset alkavat katkeilla. Käy leikkauttamassa latvat 10–12 viikon välein.

Harvenna pesuvälejä

Kokeile vähentää hiustenpesua. Lika ja muotoilutuotejäämät pitää saada pois, mutta samalla shampoopesu vähentää hiuspohjan luonnollisia öljyjä, mitkä edesauttaisivat uusien hiusten kasvamista. Hiero shampoota vain päänahkaan, jotta hiukset eivät suotta kuivu. Joskus hiukset voi pestä pelkällä vedellä. Hiuksia ei kannata pestä liian kuumalla vedellä, ja varsinkin viimeiseen huuhteluun kannattaa käyttää niin kylmää vettä kuin suinkin mahdollista. Kylmä vesi sulkee hiuksien suomut ja hiuksista tulee näin kiiltävämmät, sileämmät, kosteutta paremmin lukitsevat, kuumuutta kestävämmät ja vähemmän katkeilevat. 

Käytä aina hoitoainetta ja lämpösuojaa 

Viimeistele hiusten shampoopesu rakennepaikkaavalla hoitoaineella. Hiukset kannattaa kuivata pyyhkeellä ennen hoitoaineen levittämistä. Älä kuitenkaan kiedo märkiä hiuksia pyyhkeeseen, sillä tiukassa ”turbaanissa” ne katkeilevat helposti.

Välttele muotoilurautaa ja hiustenkuivainta. Jos kuumakäsittely on pakollista, suojaa hiukset lämpösuojan sisältävällä muotoilutuotteella.

Oliiviöljy hoitaa kuivia latvoja ja muita vinkkejä

Oliiviöljy

Kosteuta vuosia vanhat, kuivat latvat esimerkiksi oliivi- tai kookosöljyllä. Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja pese pois shampoon avulla. 

Ennen vanhaan käskettiin harjaamaan hiuksia 100 kertaa joka päivä. Harjaa varovasti, eli latvoista kohti hiuspohjaa. Välttele märkien hiusten harjaamista, sillä silloin hiukset ovat hauraimmillaan. 

Vaihda vielä puuvillatyynyliina satiiniseen, ja siirtele ponnarin paikkaa!